sajtovi za putovanja

Korisni sajtovi za putovanja

Spread the love

Danas je putovati lakše nego ikada. Tehnološka revolucija 21. vijeka, sa pametnim telefonima i sveprisutnim Internetom učinila je sve daleko dostupnijim i jednostavnijim, pa tako i putovanja. Ukoliko raspolažete sa ova dva resursa, u kakvoj god situaciji da se nađete, vjerovatnoća da ćete zapasti u probleme daleko je manja nego što bi to bio slučaj prije 20 ili 30 godina. Na Internetu danas postoje brojni sajtovi za putovanja, koji svakom putniku uveliko olakšavaju život. Tek kada sam u Iranu razbio telefon i samim time ostao bez svega, shvatio sam koliko se oslanjam na tehnologiju, ali i koliko je uzimam “zdravo za gotovo”, iako je tokom samo nekoliko dana bez ove naprave putovanje postalo daleko komplikovanije. Doduše i ljepše, ali to nije sada tema.

Sajtovi za putovanja

Iako na putovanja sve češće krećem bez ikakvog plana, i dalje postoji određena rutina kroz koju prolazim svaki put, a koja se sastoji od provjere nekih osnovnih informacija o željenoj destinaciji na Internetu. Sajtovi za putovanja koje najčešće koristim prilikom izbora destinacije i planiranja puta su:

    • Wikipedia, naravno. Na Vikipediji uvijek dolazim do onih osnovnih i sirovih, ali i relevantnih informacija o željenoj destinaciji. Ono što je takođe jako korisno, a može se naći na Vikipediji su često ažurirani i precizni sajtovi (daleko ažurniji od sajta Ministarstva vanjskih poslova BIH) o viznim režimima zemalja, odnosno sajtovi koji vam na brz i jednostavan način mogu riješiti dilemu oko toga da li vam za željenu zemlju treba viza ili ne.



    • Numbeo je odličan sajt na kojem možete pronaći informacije o cijenama i osnovnim životnim troškovima mjesta (grada ili države) koje planirate posjetiti. To će vam pomoći da napravite nekakvu aproksimaciju troškova, odnosno da ustanovite kolikom trošku se izlažete i koliko vam novca ustvari treba. Ovaj sajt vam takođe omogućava poređenje troškova u dva različita grada ili države i njihov odnos vam prikazuje u procentima, ali i kroz konkretne (i poprilično precizne) vrijednosti.
    • Sajtovi za praćenje vremenske prognoze. Uvijek dobra ideja. Posebno ako putujete u područje sa promjenljivim vremenskim prilikama. Na primjer, na Islandu morate redovno pratiti sajtove sa vremenskom prognozom i stanjem na putevima, o čemu je više govora bilo u teksu o ovoj zemlji.
    • Time and date je jako koristan sajt koji vam daje informaciju o tome u kojem trenutku na određenom mjestu na svijetu izlazi i zalazi sunce, odnosno o tome koliko traje dan, u bilo kojem periodu godine i u bilo kojem gradu. Ovaj sajt je takođe veoma koristan ukoliko, recimo, putujete na sjever i želite znati koliko vremena imate na raspolaganju za dnevne, a koliko za noćne aktivnosti.
    • Sajtovi kompanija koje nude jeftine letove, kao što je Wizzair ili Ryanair, koji odnedavno saobraća i iz Banjaluke.



    • Sajtovi za konvertovanje novca iz jedne valute u drugu mogu vam pomoći da steknete uvid u kurs domaće valute, odnosno, ukoliko putujete u Iran, uvid u činjenicu kako ste zapravo milioner.

sajtovi za putovanja

    • Sajtovi za besplatne obilaske, do kojih vrlo lako možete doći jednostavnim guglanjem termina kao što su free tour lisbon, free tour berlin i slično… Generalno, besplatni obilasci su nešto što ne biste smjeli propustiti ako ste putnik, a prije svega budget putnik. Ovaj koncept funkcioniše po principu napojnica, koje su, kao i sam iznos – proizvoljne.
    • Sajtovi/društvene mreže koje povezuju ljude koji nude besplatan smještaj u svojim domovima širom svijeta. Na Internetu danas postoji popriličan broj ovakvih platformi, funkcionišu na različite načine, a neke od najpoznatijih su trustroots, warmshowers, hospitality club, helpx, workaway, wwoof, couchsurfing i housesitting. Na nekima od njih možete pronaći smještaj u zamjenu za pomoć, neke su namijenjene isključivo biciklistima, dok preko nekih možete dobiti na korištenje čitavu kuću, sa jedinom obavezom da, recimo, zalijevate cvijeće ili izvodite psa u šetnju. O ovoj temi se mnogo pisalo na ovom, kao i na mnogim drugim blogovima.

sajtovi za putovanja

    • Sajtovi za pronalaženje smještaja kao što su airbnb ili stari dobri booking, omogućavaju vam da pronađete smještaj bilo gdje u svijetu, dok su pretrage moguće po brojniim kriterijumima.
    • Sajtovi za traženje najpovoljnijih deal – ova. Najpoznatiji je vjerovatno skyscanner, specijalizovan za traženje najpovoljnijih letova, ali tu su i kayak i priceline koji omogućavaju nalaženje najpovoljnijih hotela, letova, ali i servisa za iznajmljivanje automobila, kao i kiwi, sajt koji omogućava nalaženje najpovoljnijeg prevoza. U posljednje vrijeme sve više koristim google flights, možda i najpouzdaniji servis za pretragu letova dostupnih na Internetu, s obzirom na to da većinom tih kao i drugih informacija ionako raspolaže upravo Google.
    • Sajtovi za istraživanje gradova, kao što je viator, svojevrsni registar svih tura, znamenitosti i događaja u gradovima širom svijeta. Vaše je samo da posjetite sajt i odaberete željenu destinaciju.



    • Sajtovi sa informacijama za autostopere, kao što je autostoperska enciklopedija hitchwiki. Sadržaj ovog sajta uređuju sami stoperi, prenoseći svoja iskustva i utiske iz zemalja širom svijeta.
    • Lonely planet, nezaobilazna putnička sleš turistička enciklopedija.
    • Google maps – ne znam kako sam uopšte živio i stizao bilo gdje prije guglovih mapa.
    • Sajtovi za car pooling, odnosno dijeljenje prevoza. Osim što sam koncept car pooling – a pozitivno utiče na smanjenje emisije stakleničkih gasova, takođe vam obezbjeđuje uštedu novca, ali i otvara mogućnost novih susreta i poznanstava. Jedan od najpoznatijih sajtova ove vrste svakako je blablacar.
    • Tripadvisor, koji lično rijetko koristim i u čijem korištenju još rjeđe uživam. Radi se o sajtu na kojem korisnici ostavljaju ocjene određenih mjesta, restorana, turističkih atrakcija i manje – više svega onoga što bi nekog putnika moglo zanimati u određenom mjestu. Trenutno ova mreža sadrži preko 200 miliona korisničkih recenzija.

Tu i tamo iskrsne još poneki koristan sajt, ali ovo je otprilike neka moja lista koju čekiram prije gotovo svakog novog putovanja.

Imate li vi neke preporuke? Koje sajtove vi koristite?



Leave a Reply